УСЛУГИ НАСТАНЯВАНЕ НАОКОЛО
Анимация
Археологически комплекс „Калето” предоставя една уникална възможност да се докоснем до 70 вековната история на цивилизациите, населявали местността от медно-каменната епоха (ІV хилядолетие пр. Хр.) до Средновековието. Останки от цялата човешка история лежат на скалистия рид, надвесен над левия бряг на река Искър край град Мездра.

Беседите на екскурзоводите в комплекса разказват за живота на хората, населявали това място от древността до средновековието. В експозиционната зала се намират археологически находки, уникални предмети и останки от 5-те различни исторически периода, през които е преминала крепостта по време на своето съществуване.

В ателиетата на местни занаятчии, може да се види начина на изработка на керамика и монети, а информационният център ни дава възможност да опознаем целия регион. В комплекса се намира и магазин за сувенири, от който можем да отнесем спомени от незабравимата разходка с „асансьора на времето” със себе си.

Цени:
  • Входни билети за студенти и работещи – 3.00 лв.;
  • Входни билети за ученици и пенсионери – 1.50 лв.;
  • Цена на беседа – 5.00 лв.
Археологически комплекс „Калето” - този 70 вековен кръстопът на цивилизациите, разказва за човешката история от медно-каменната, римската и тракийската епоха до Средновековието.
КАЛЕТО