Туристически комплекс “Дядо Йоцо гледа”

Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа"

Туристически комплекс “Дядо Йоцо гледа”

Местоположение: Община Мездра, с. Очиндол
Вид на атракцията: туристически комплекс
Собственост: частна собственост
Достъпност за посещения: целогодишно, безплатно
Транспортна достъпност и връзки: В близост до път II – 16, на 5 км. от гара Левите
Видимост и ориентация: има указателни табели
Среда: природна
Туристическа инфраструктура: места за настаняване
История и описание:

За селото наричано до 1950 г. Учин дол, Очѝндол (срещано и като Очин дол; към 1 януари 1881 г. – Очин-Дол) е село в Северозападна Българияобщина Мездраобласт Враца.

„Дядо Йоцо гледа“ е разказ от класическия български писател Иван Вазов, публикуван в сборника „Видено и чуто“ през 1901 г.

Главният герой в разказа Дядо Йоцо е сляп старец, живеещ в Искърския пролом, който с умиление проследява прокарването на железницата през трудния терен. С христоматийната си реплика „Гледам българското!“ той става символ на наивния „сляп“ патриотизъм.

През 2005 г. на скалите край село Очиндол е издигнат паметник на Дядо Йоцо, висок 5метра, изработен от бял врачански камък. Негови автори са скулпторите Георги Тишков и Моника Игаренска.

Комплексът е разположен върху хълм, върху чийто сравнително равнинен терен е изградена малка кокетна механа. Около нея се простира невероятно поддържана цветна градина, с различни цветни и храстови видове.

Под самия паметник “Дядо Йоцо гледа” има дървена панорамна беседка, с изглед към цялото дефиле. А под самия комплекс се спускат отвесни скали. Реката, гледана сякаш от птичи поглед вие своята снага между скалните масиви, прорязани от Искър.

От другата страна на паркинга и заведението има изградена пътека с дървени парапети, започваща от табелата “Горски кът”, която не след дълго ще ви отведе до друга дървена беседка. В общи линии цялата територия около паметника е облагородена и пригодена за разходки и туризъм.

Име на атракцията: ЕКОПЪТЕКА ГОРСКИ СВЯТ

Местоположение: Община Мездра, В околностите на с. Очиндол
Вид на атракцията: Екопътека
Собственост: Общинска собственост
Достъпност за посещения: Сезонно, безплатно
Транспортна достъпност и връзки: В близост до път II – 16, на 5 км. от гара Левише
Видимост и ориентация: Обозначение с табели
Среда: Природна
Туристическа инфраструктура: места за настаняване

История и описание:

Маршрутът преминава през разнообразни терени от борова гора и открити поляни. Информационни табели запознават посетителите с историята на с. Очин дол, обичаите, празнуваните оброци, геология, флората и фауната в района. За най-малките има изградена дървена къщичка и училище на открито. По маршрута има чешма и извор, както и много панорамни точки. Пътеката е подходяща за деца над 8 годишна възраст, за които има изградена дървена къщичка и училище на открито. Детската опознавателна екопътека „ Горски свят” е двучасов подарък за малки и големи. Ако тръгнете по пътеката, ще преминете през дървени мостчета и красиви местности и ще посетите дървената къщичка на животните.

Пътеката тръгва от площада на селото , покрай училищната сграда през местността Кръст с леко изкачване. От местността Кръста спуска по коларски път в североизточна посока. Пътят подсича скалистия Томовски рът от юг и спуска към долината на река Дълбочица. Тук, по двата бряга на реката, на голямо разстояние една от друга, са разположени първите къщи от махалата. Някои от тях са необитаеми. Следвайки долината на реката, пътеката минава покрай Келавото кладенче / твърдят, че водата му лекува кожни заболявания/ и не след дълго достига водосборът на трите поточета, даващи началото на реката . Това място е приятно и удобно за почивка и пикник. Тук можете да посетите и къщата на Иван Гайдара, определил себе си като “ бай Иван от махала Реката на село Очин дол”.